Παραδοσιακά προϊό

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη γαστρονομική εμπειρία στο νησί της Λέρου είναι οι νοικοκυρές, στα καφενεία και τις ταβέρνες, όπου σερβίρεται το πιο νόστιμο και απλό φαγητό. Η γευστική πανδαισία του νησιού στηρίζεται στα ντόπια υλικά, στα φρέσκα ψάρια, στις διάφορες πίττες και πιττάκια, στην τοπική μυζήθρα και το θυμαρίσιο μέλι.

 

Στη Λέρο, η δύναμη της αυθεντικής και απλής κουζίνας κυριαρχεί παντού. Το ταξίδι στην τοπική γαστρονομία, το οποίο κινείται έξω από τα κλισέ της μαζικής τουριστικής δραστηριότητας, είναι εξίσου συναρπαστικό με την αρχιτεκτονική, το γαλήνιο τοπίο και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων τούτου του νησιού οι οποίοι σε καλωσορίζουν, μεταδίδοντάς σου έναν έντονα γήινο και απλό κώδικα επικοινωνίας. Εδώ δεν θα συναντήσετε τα «πρωτοκλασάτα» εστιατόρια ούτε ταβέρνες που ασφυκτιούν από τις "ορδές των τουριστών".

 

Η Λέρος, νησί που βρέχεται ολόγυρα από καταγάλανες και "πλούσιες" σε περιεχόμενο θάλασσες, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη θα λέγαμε παράδοση στη μαγειρική των ψαριών. Πράγματι το υγρό της στοιχείο είναι πλούσιο σε είδη ψαριών και οστρακοειδών, που δίνουν δυνατότητες πολλαπλών συνδυασμών στη Λεριά νοικοκυρά. Συνεπώς η λεριακή μαγειρική των ψαριών χαρακτηρίζεται από πολλές και μοναδικές παραλλαγές, Φρέσκο ψάρι θα φάτε στο Παντέλι και την Αγία Μαρίνα με θέα τη θάλασσα.

 

Αν και η Λέρος είναι ένα από τα νησιά όπου το ψάρι κατέχει κυρίαρχη θέση στο τραπέζι του κάθε νοικοκυριού, το κρέας δε λείπει ποτέ από το «σπιτικό» και έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των νόστιμων συνταγών. Το χοιρινό, το βοδινό, το αρνίσιο, τα κοτόπουλα και άλλα είδη κρέατος έχουν συνδεθεί άμεσα με τις λαμπρές γιορτές και τις επίσημες μέρες. Κάθε σπίτι γυρεύει πάντα κρέας, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία όταν πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός της ζωής. Στο Λακκί, στον Πλάτανο και σε άλλες περιοχές της Λέρου θα απολαύσετε γευστικές λιχουδιές με βάση το κρέας.

 

Στο νησί οι νοικοκυρές ξέρουν πράγματι πώς να γοητεύουν με τη μαγειρική τους και τα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες λαδερά φαγητά. Οι Λέριες ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται τους καρπούς της φύσης και να τους μετατρέπουν σε νοστιμότατα φαγητά. Φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες γίνονται τα βασικά συστατικά μια σίγουρης γευστικής επιτυχίας.

 

Ακόμη και σήμερα, σε όλα σχεδόν τα μέρη το κλασικό τρατάρισμα για το καλωσόρισμα είναι το παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού. Στο νησί θα σας τρατάρουν κυδώνι,νεραντζάκια, μελιτζανάκι κλπ.

 

Ο γάμος για τη λεριακή οικογένεια είναι ένα μοναδικό γεγονός που τη σηματοδοτεί και απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και παρουσίαση. Για αυτό το λόγο οι Λέριοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα γλυκά που θα ετοιμάσουν, δίνοντας έτσι μια χαρούμενη χροιά στο όλο γεγονός. Οι δίπλες, τα πουγγιά, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, προσθέτουν μια ιδιαίτερη νότα στη γαμήλια γιορτή. Στα γλυκά αυτά, κυριαρχούν το μέλι, η ζάχαρη άχνη, το σιρόπι, δίνοντας με αυτό το μεταφορικό τρόπο γλυκές και αγνές ευχές για τους νεόνυμφους.

 

Αναζητήστε στα ζαχαροπλαστεία τα περίφημα αμυγδαλωτά Λέρου. Στα γραφικά, παραδοσιακά χωριά, το πλέον καλοφτιαγμένο και απλό φαγητό σερβίρεται στα πανέμορφα παραθαλάσσια, και όχι μόνο, ταβερνάκια. Η γευστική δύναμη αυτών των χώρων βασίζεται στα ντόπια υλικά.

 

Δηλαδή, στην ασυναγώνιστη χειροποίητη μυζήθρα, τις υπέροχες συνταγές με ψαρονοστιμιές και τις γευστικές σπιτικές πίτες. Οπωσδήποτε θα πρέπει να δοκιμάσετε «κουκουβάδες», τσουρέκι με κόκκινο αυγό το οποίο φτιάχνεται μόνο το Πάσχα, ψάρια μαρινάτα με δεντρολίβανο και πιτάκια με φάβα .

 

Ελκυστική επιλογή για να ολοκληρώσει κάποιος μια τέτοια γευστική εμπειρία είναι οι «λαγγίτες», η «πατσαβουρόπιτα» και τα κάθε είδους «πουγκάκια». Για επιδόρπιο μην αρνηθείτε να γευτείτε ένα ποτήρι «σουμάδα» και τις γκαβάφες το φθινόπωρο, ένα τροπικό φρούτο που θα το συναντήσετε μόνο στη Λέρο.

 

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη γαστρονομική εμπειρία στο νησί της Λέρου είναι οι νοικοκυρές, στα καφενεία και τις ταβέρνες, όπου σερβίρεται το πιο νόστιμο και απλό φαγητό. Η γευστική πανδαισία του νησιού στηρίζεται στα ντόπια υλικά, στα φρέσκα ψάρια, στις διάφορες πίττες και πιττάκια, στην τοπική μυζήθρα και το θυμαρίσιο μέλι.

 

Στη Λέρο, η δύναμη της αυθεντικής και απλής κουζίνας κυριαρχεί παντού. Το ταξίδι στην τοπική γαστρονομία, το οποίο κινείται έξω από τα κλισέ της μαζικής τουριστικής δραστηριότητας, είναι εξίσου συναρπαστικό με την αρχιτεκτονική, το γαλήνιο τοπίο και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων τούτου του νησιού οι οποίοι σε καλωσορίζουν, μεταδίδοντάς σου έναν έντονα γήινο και απλό κώδικα επικοινωνίας. Εδώ δεν θα συναντήσετε τα «πρωτοκλασάτα» εστιατόρια ούτε ταβέρνες που ασφυκτιούν από τις "ορδές των τουριστών".

 

Η Λέρος, νησί που βρέχεται ολόγυρα από καταγάλανες και "πλούσιες" σε περιεχόμενο θάλασσες, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη θα λέγαμε παράδοση στη μαγειρική των ψαριών. Πράγματι το υγρό της στοιχείο είναι πλούσιο σε είδη ψαριών και οστρακοειδών, που δίνουν δυνατότητες πολλαπλών συνδυασμών στη Λεριά νοικοκυρά. Συνεπώς η λεριακή μαγειρική των ψαριών χαρακτηρίζεται από πολλές και μοναδικές παραλλαγές, Φρέσκο ψάρι θα φάτε στο Παντέλι και την Αγία Μαρίνα με θέα τη θάλασσα.

 

Αν και η Λέρος είναι ένα από τα νησιά όπου το ψάρι κατέχει κυρίαρχη θέση στο τραπέζι του κάθε νοικοκυριού, το κρέας δε λείπει ποτέ από το «σπιτικό» και έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των νόστιμων συνταγών. Το χοιρινό, το βοδινό, το αρνίσιο, τα κοτόπουλα και άλλα είδη κρέατος έχουν συνδεθεί άμεσα με τις λαμπρές γιορτές και τις επίσημες μέρες. Κάθε σπίτι γυρεύει πάντα κρέας, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία όταν πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός της ζωής. Στο Λακκί, στον Πλάτανο και σε άλλες περιοχές της Λέρου θα απολαύσετε γευστικές λιχουδιές με βάση το κρέας.

 

Στο νησί οι νοικοκυρές ξέρουν πράγματι πώς να γοητεύουν με τη μαγειρική τους και τα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες λαδερά φαγητά. Οι Λέριες ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται τους καρπούς της φύσης και να τους μετατρέπουν σε νοστιμότατα φαγητά. Φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες γίνονται τα βασικά συστατικά μια σίγουρης γευστικής επιτυχίας.

 

Ακόμη και σήμερα, σε όλα σχεδόν τα μέρη το κλασικό τρατάρισμα για το καλωσόρισμα είναι το παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού. Στο νησί θα σας τρατάρουν κυδώνι,νεραντζάκια, μελιτζανάκι κλπ.

 

Ο γάμος για τη λεριακή οικογένεια είναι ένα μοναδικό γεγονός που τη σηματοδοτεί και απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και παρουσίαση. Για αυτό το λόγο οι Λέριοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα γλυκά που θα ετοιμάσουν, δίνοντας έτσι μια χαρούμενη χροιά στο όλο γεγονός. Οι δίπλες, τα πουγγιά, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, προσθέτουν μια ιδιαίτερη νότα στη γαμήλια γιορτή. Στα γλυκά αυτά, κυριαρχούν το μέλι, η ζάχαρη άχνη, το σιρόπι, δίνοντας με αυτό το μεταφορικό τρόπο γλυκές και αγνές ευχές για τους νεόνυμφους.

 

Αναζητήστε στα ζαχαροπλαστεία τα περίφημα αμυγδαλωτά Λέρου. Στα γραφικά, παραδοσιακά χωριά, το πλέον καλοφτιαγμένο και απλό φαγητό σερβίρεται στα πανέμορφα παραθαλάσσια, και όχι μόνο, ταβερνάκια. Η γευστική δύναμη αυτών των χώρων βασίζεται στα ντόπια υλικά.

 

Δηλαδή, στην ασυναγώνιστη χειροποίητη μυζήθρα, τις υπέροχες συνταγές με ψαρονοστιμιές και τις γευστικές σπιτικές πίτες. Οπωσδήποτε θα πρέπει να δοκιμάσετε «κουκουβάδες», τσουρέκι με κόκκινο αυγό το οποίο φτιάχνεται μόνο το Πάσχα, ψάρια μαρινάτα με δεντρολίβανο και πιτάκια με φάβα .

 

Ελκυστική επιλογή για να ολοκληρώσει κάποιος μια τέτοια γευστική εμπειρία είναι οι «λαγγίτες», η «πατσαβουρόπιτα» και τα κάθε είδους «πουγκάκια». Για επιδόρπιο μην αρνηθείτε να γευτείτε ένα ποτήρι «σουμάδα» και τις γκαβάφες το φθινόπωρο, ένα τροπικό φρούτο που θα το συναντήσετε μόνο στη Λέρο.

 

 
 

 

 
 

ΓΚΑΒΑΦΑ ΛΕΡΟΥ: Τροπική γεύση από την Αίγυπτο! 

Είναι φρούτο ιδιαίτερο, λόγω του έντονου αρώματός του και της χαρακτηριστικής γεύσης του, η οποία άλλους απωθεί και άλλους τους... τρελαίνει ευχάριστα μόλις τη δοκιμάσουν. Στην Ελλάδα, η γκαβάφα μόνο στη Λέρο καλλιεργείται συστηματικά . Ανήκει σε γένος τροπικών θάμνων και μικρών δέντρων της οικογένειας των μυρτοειδών. Η γνωστή και ως γκουάβα (guava) κατάγεται από το Μεξικό και την Κεντρική και Νότια..